• +40 230 524 128

  • office@acdcromania.ro

avatar

GAP – Împotriva Decalajului Dintre Formarea Profesională Și Piața Muncii

Acest proiect își propune să îmbunătățească practicile de incluziune și inserție pe piața muncii ale centrelor de formare profesională care lucrează cu grupuri vulnerabile. Obiectivul final este de a crește rata de inserție a persoanelor care beneficiază de acțiunile instituțiilor de formare.

1. Metodologie și linii directoare

Proiectul va dezvolta o metodologie bazată pe o perspectivă globală asupra întregului set de acțiuni al unui centru de FPT. Această metodologie este un instrument pentru personalul care sprijină centrele de FPT (colaboratori ai federației, coordonatori pedagogici, experți etc.). Ea va permite o abordare holistică a activității centrelor de formare și adaptarea practicilor lor pentru o mai bună inserție pe piața muncii a absolvenților.

Metodologia, elaborată de consorțiul internațional, va sprijini implementarea celor mai bune și mai inovatoare practici în centrele de FPT din toată Europa. Un accent deosebit va fi pus pe specificul lucrului cu grupurile țintă vulnerabile și pe asigurarea unei inserții durabile și de succes. Metodologia va utiliza instrumente de măsurare, atât cantitative, cât și calitative, pentru a oferi un diagnostic și recomandări privind rata de inserție pe piața muncii a absolvenților centrului de formare și asupra elementelor care pot fi îmbunătățite în toate ariile de lucru cu cursanții. Metodologia va ține cont de contextul de lucru și de competențele diferitelor cadre didactice.

Principalele obiective ale metodologiei sunt:

  • îmbunătățirea procesului de inserție pe piața muncii a absolvenților centrelor de FPT
  • crearea de sinergii între profesioniștii din domeniul FPT
  • echiparea și îmbunătățirea proceselor de consiliere în carieră și de job coaching ale centrelor de FPT
  • dotarea managerilor cu instrumente pentru a orienta activitatea centrului spre o mai bună inserție pe piața muncii a absolvenților
  • oferirea unui cadru metodologic experților pentru a sprijini centrele de FPT

2. Instrumente

Proiectul va propune o serie de instrumente concrete pentru centrele de FPT, gata de utilizat de către profesioniști, pentru a-și îmbunătăți activitatea față de diferitele grupuri țintă. Instrumentele vor fi pedagogice, administrative și de structurare.

Instrumentele vor fi organizate și ordonate în conformitate cu metodologia, cu scopul de a crea sinergii între toate practicile centrelor de FPT pentru o mai bună incluziune. Obiectivele principale ale acestor instrumente sunt:

  • să ofere profesioniștilor din domeniul FPT un set de instrumente inovatoare pentru munca lor direct cu cursanții, ținând cont de deficiențele pe care aceștia le pot identifica singuri
  • să pună la dispoziția profesioniștilor din domeniul FPT un set de instrumente care să îi ajute să dezvolte și să monitorizeze parteneriatele pe care le dețin

3. Platformă digitală multidispozitiv

Proiectul va dezvolta o platformă digitală multidispozitiv menită să stimuleze și să simplifice contactul cu furnizorii de locuri de muncă și în cadrul centrelor de formare. Platforma va găzdui instrumentele și metodologia proiectului și va putea găzdui și instrumentele diferitelor centre de formare, cum ar fi cursuri online.

Obiectivele platformei sunt:

  • Facilitarea comunicării între diferiții actori (formatori FPT, job coachi, responsabili ai organizației FPT, cursanți, angajatori și tutori) cu obiectivul inserției pe piața muncii.
  • Îmbunătățirea recunoașterii rezultatelor învățării cursanților.

Leave a Comment