Șapte ONG-uri locale din județele: Brașov, Cluj, Constanța, Ialomița, Maramureș, Mureș și Prahova vor fi capacitate ca watchdog în documentarea sistematică a cazurilor de segregare școlară, în dezvoltarea și implementarea de campanii de advocacy pentru determinarea factorilor de decizie în stoparea cazurilor de segregare, precum și în oferirea de suport victimelor segregării, umplând astfel golul de expertiză instituțională în domeniu la nivel local. Proiectul vine în continuarea și consolidarea eforturilor de combatere a segregării școlare și a discriminării elevilor de etnie romă depuse în cadrul proiectului anterior Școală pentru toți copiii! desfășurat între aprilie 2015 – aprilie 2016 urmând abordarea de succes deja dezvoltată.
Inovația acestui proiect constă în monitorizarea deopotrivă a fenomenului segregării în învățământ cât și a aplicării Metodologiei de Monitorizare a Segregării Școlare a Ministerului Educației Naționale, adoptată în decembrie 2019 în 11 județe: Brașov, Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Ialomița, Ilfov-București, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava. Alte inovații vor fi elaborarea unei proceduri specifice de investigație a cazurilor de segregare pentru aplicarea de către instituțiile specializate în domeniu și realizarea de acțiuni de advocacy la nivel european pentru schimbarea cadrului legal și practicii privind reglementarea, monitorizarea și asigurarea accesului la justiție a victimelor segregării.
Nu în ultimul rând, proiectul urmărește creșterea nivelului de informare și conștientizare a publicului larg precum și a 1200 de părinți romi si neromi și 2400 de elevi de liceu/din școli gimnaziale din cele 11 județe privind impactul segregării și discriminării asupra dreptului egal la educație a copiilor de etnie romă și consilierea juridică a peste 600 de reprezentanți legali ai victimelor ale segregării.
Proiectul este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC) și beneficiază de o finanțare în valoare de 245.973 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Leave a Comment